De Faberkrant

Paul 95 jaar

Zoals eerder gemeld, zal ik regelmatig wat foto's laten zien uit de oude doos. Ik heb zelf een voorraadje uit de oude doos van mijn vader, maar er zijn meerdere oude dozen, albums, blikjes, en enveloppen in de familie. Stuur ze me, zo mogelijk met een mooi verhaal! Ook het idee van het familiemuseum zal meer gestalte gaan krijgen. De al eerder genoemde broche die Ria nu heeft staat op de rol, en de indiaan van oom Johan. Nog even wachten! Vandaag staan we even stil bij mijn vader. Hij is dit jaar 95 geworden, op 17 februari al weer. Ik kon er die dag niet bij zijn (India), maar vandaag is het vaderdag en dat leek me wel een goede gelegenheid om even terug te kijken naar de verschijning van mijn vader in de allervroegste beeldgeschiedenis. En we beginnen met een foto die zeker in zijn geboortejaar genomen moet zijn. Het origineel is een grote afdruk op karton, formaat A4, hevig gescheurd. Ik heb de scan een beetje geretoucheerd en het contrast wat vergroot. Maar ziedaar, iets wat niemand van jullie ooit in het echt zag: baby Klaasje!

Op de tweede, zeer beschadigde foto zien we Klaasje als tweejarige? 1916? Markant detail: hij heeft een slagersjasje aan. Zijn ouders beheerden in die dagen tenslotte een slagerij in Apeldoorn. In gedachten zagen ze hun oudste kind jaren later de zaak voortzetten. Zover zou het niet komen. Aan het eind van de eerste wereldoorlog maakte distributieregels een einde aan de florerende zaak. Trouwens, mijn vader kan geen bloed zien, wat een handicap is als slager. Maar een mooie foto is het wel.

Op de derde foto speelt Klaasje met blokken. Wederom een typische studiofoto. In die tijd was een eigen camera een zeldzaamheid. Voor een foto ging je naar de fotograaf. Je ziet dan ook dat de foto's geschoten zijn met vaste attributen (de stoel), en een geschilderd achtergronddecor, typerend voor een fotostudio.
Het feit dat er nogal wat foto's zijn van de kleine Klaasje duidt ook op de welstand van het gezin in de eerste jaren na 1914.

Dat wordt extra benadrukt door de verschijning van een heus dienstmeisje. Het is een prachtig dubbelportret geworden.

Ook het opnemen van twee pleegkinderen in die tijd (!) spreekt voor zich. Van een van hen, Dirkje Ruis, zijn ook nogal wat foto's aanwezig. Op de laatste foto van deze bijdrage zien we Klaasje met Dirkje. Schitterend.

Maar de koek is nog niet op. Er zijn nog enkele vroege foto's over die ik een volgende keer laat zien, waaronder een van Klaas met de kleine Jan en dienstbode.
Die komen na terugkeer van vakantie. Veel plezier.