De Faberkrant

Jan Spoelder De Vespa, een design-klassieker (Scooters, deel 2)

De Vespa ('wesp' in het Italiaans), waarop ik in 1967 dagelijks van Hoorn naar mijn werk in Edam reed, heb ik na een paar jaar verkocht. Jammer, want die scooter zou uitgroeien tot een icoon. Nog steeds figureert de scooter uit de jaren 60 van de vorige eeuw in advertenties. Cineast Nanni Moretti laat in een documentaire de kijker de stad Rome zien rijdend op zijn oude Vespa. En in de film Roman Holiday rijdt Audry Hepburn achterop een prachtig exemplaar door deze stad.

Mijn scooter heeft Rome nooit gehaald, althans niet in de periode dat ik bestuurder was. Wel ben ik naar Devon in Engeland gereden en heb vooral Londen twee weken lang met mijn Vespa doorkruist. Op Leicestersquare was mijn vaste parkeerplaats voor West-End en die plaats, nu vooral met motoren, is er nog steeds.

Tijdens vakanties In Italie zie ik wel af en toe een verroest exemplaar. 'Kopen en dan restaureren' denk ik dan. Maar het vervoer en vooral tijdgebrek weerhouden mij van de daadwerkelijke uitvoering. Het is goed dat de klassieke Vespa af en toe nog te zien in is in advertenties en films. En wie weet, rij ik ooit wel weer eens op een wesp. Het motor-rijbewijs is na al die jaren nog steeds geldig!

Foto 1: Ria mag even rijden (op de niet openbare weg).
Foto 2: Mijn Vespa op Leicestersquare (direct naast de taxi)